TALAŞLI İMALAT & CNC KORUMASI

CNC Tezgahları İçin Kabin İçi Mikro Gazlı Söndürme

CNC torna, kayar otomat, dik işleme ve 5 eksen frezelerde yüksek devirli iş millerinin yarattığı sürtünme ve kesme yağı sisi riskine karşı noktasal pnömatik algılama. 170°C'de milisaniyeler içinde devreye girerek tezgahı hasarsız kurtarır.

DOĞRUDAN MÜHENDİSLİK TANIMI (DIRECT ANSWER)
CNC tezgahı yangın söndürme sistemi, torna ve dik işleme merkezlerindeki kapalı kabin içinde oluşan alevleri 170°C'de patlayan polimer hortumla algılayıp FM-200 gazı sıkarak spindle ve elektronik aksamı koruyan sistemdir.
170°C Algılama Sıcaklığı
10 Bar Azot Pnömatik Basınç
0.1 Sn. E-Stop Tetikleme
EN 15004 B Sınıfı Yanıcı Sıvı
CNC Tezgahı Yangın Söndürme Sistemleri | Fenix Yangın
TALAŞLI İMALAT & CNC KORUMASI
EN 15004 / CE / TSE HYB
Fenix Mühendislik
TALAŞLI İMALAT DİNAMİKLERİ

CNC Tezgahlarında Yangın Risk Bölgeleri ve Fiziksel Dinamikler

Modern CNC torna, kayar otomat ve 5 eksen dik işleme merkezlerinde yüksek devirli iş milleri (spindle: 12.000 - 24.000 RPM) saf kesme yağları (neat cutting oil) veya ester bazlı yağlarla çalışır. Takım aşınması, kesici ucun kırılması veya parça fırlaması durumunda sürtünme sıcaklığı saniyeler içinde 800°C - 1.200°C seviyesine ulaşır.

KRİTİK TEHLİKE 1.200°C

1. İşleme Mili & Takım Tutucu (Spindle)

Yüksek kesme hızlarında takım kırılması sonucu yağ sisi (oil mist) ani patlamayla alev alır. Alev tezgah kabin camını ve spindle rulmanlarını eritir.

Fenix Koruması: 170°C'de patlayan pnömatik hortum alevin merkezine 2 saniyede temiz gaz boşaltır.
YÜKSEK TEHLİKE 450°C

2. Talaş Konveyörü & Helezon

Kızgın metal talaşlarının konveyör haznesinde birikmesi, dipte toplanan yanıcı kesme yağı havuzunu tutuşturarak tezgah arkasına yangın yayar.

Fenix Koruması: Konveyör tepsisi üzerine yönlendirilmiş yardımcı nozul veya direct hortum hattı.
İKİNCİL TEHLİKE 300°C

3. Yağ Buharı Emiş Filtresi (Siklon)

Emiş fanı kabin içi alevi hızla filtre torbalarına çekerek havalandırma kanallarında yangın koridoru oluşturur.

Fenix Koruması: Deşarj anında filtre emiş damperi 0.1 saniyede otomatik kapanır.

🚨 Neden Tavan Sprinkleri CNC Tezgahını Kurtaramaz?

Fabrika tavanındaki standart sprinkler veya optik duman dedektörleri, kapalı CNC kabinindeki yangını ancak alev kabin camını patlatıp fabrika tavanına ulaştığında fark eder. Bu aşamada tezgah gövdesi yamulmuş, spindle rulmanları kaynamış ve CNC kontrol kartları kül olmuştur. Fenix mikro sistemleri yangını kaynağında, 5 saniye içinde henüz tezgah içine hapsedilmişken söndürür.

OTOMASYON ENTEGRASYONU

CNC Kontrol Ünitesi ve Otomasyon Entegrasyonu (E-Stop Devresi)

Fenix mikro yangın söndürme sistemleri mekanik olarak otonom çalışırken, aynı zamanda tezgahın CNC kontrol ünitesiyle tam entegre çalışır. Sistem üzerindeki diferansiyel basınç anahtarı (pressure switch) kuru kontak üzerinden şu acil senaryoları anında devreye sokar:

CNC Kontrol Ünitesi Kuru Kontak Bağlantı Arayüzü
Fanuc / Siemens / Heidenhain / Mitsubishi Uyumlu
01
Basınç Düşüş Sinyali (Pressure Drop): Hortum patladığında silindir çıkışındaki basınç anahtarı anında NC kontak konumuna geçer.
02
Spindle Acil Frenleme (E-Stop): CNC kontrol kartına acil durdurma sinyali gönderilir; iş mili servo motoru 0.1 saniyede kilitlenir.
03
Soğutma Pompası Kesme: Yüksek basınçlı kesme yağı püskürten hidrolik pompa elektriksel olarak derhal durdurulur.
04
Sürgülü Kapı Kilidi ve Işıklı Siren: Operatörün alevle temas etmemesi için kabin kapısı kilitlenir ve tepe ikaz lambası kırmızıya geçer.
PARKUR UYUMLULUĞU

Montajı Doğrulanmış CNC Tezgah Parkurları

Fenix mühendislik ekibi, Türkiye'nin önde gelen talaşlı imalat fabrikalarında en çok kullanılan CNC markaları için özel montaj braketleri ve tahribatsız hortum klipsleri geliştirmiştir:

DMG MORICLX / NLX / DMU 50-80
MAZAKIntegrex / Quick Turn / Variaxis
HAASVF-2 / VF-4 / ST-20 / ST-30
DOOSAN / DN SOLUTIONSPuma / Lynx / DNM Serisi
BROTHERSpeedio M200 / S700 Serisi
FANUC ROBODRILLα-D21LiB5 / D14MiB
CITIZEN MIYANOCincom Kayar Otomat Serisi
GOODWAYGLS / GS CNC Torna Serisi
BOYUTLANDIRMA & STANDARTLAR

CNC Tezgah Tiplerine Göre Gaz Hacmi ve Sistem Seçim Tablosu

← Tabloyu yana kaydırarak inceleyebilirsiniz →
Tezgah Tipi Kabin Hacmi (m³) Önerilen Sistem Tüp Kapasitesi (FM-200) Algılama & Deşarj
CNC Torna & Kayar Otomat 0.5 - 1.5 m³ Direct Tubing (Hortum Deşarjlı) 1 - 2 kg Silindir 170°C Polimer Hortum
3 & 4 Eksen Dik İşleme (VMC) 1.5 - 3.5 m³ Direct / Indirect Hibrit 3 - 4 kg Silindir Polimer Hortum + Çift Nozul
5 Eksen Ağır İşleme Merkezi 3.5 - 8.0 m³ Indirect Tubing (Kollektörlü) 6 - 12 kg Çift Silindir Çoklu Nozul + Pnömatik Hat
Talaş Konveyörü & Siklon Filtre Lokal Hat Direct Hat Koruma 2 kg Yardımcı Tüp Konveyör Üstü Polimer Hat
SIFIR DURUŞ MALİYETİ

15 Dakikada Üretime Geri Dönüş Garantisi

Geleneksel kuru kimyevi tozlu (ABC) söndürücüler bir CNC tezgahına sıkıldığında, aşındırıcı toz partikülleri hassas kızaklara, lineer rulmanlara ve optik cetvellere yapışır. Bu durumda tezgahın tamamen sökülüp revizyona gitmesi gerekir ve fabrikanın duruş maliyeti yüz binlerce Euro'yu bulur.

KURU KİMYEVİ TOZ (ABC) SÖNDÜRÜCÜ
  • ❌ Aşındırıcı kimyasal tuz kızaklara ve bilyalı millere yapışır.
  • ❌ Optik cetveller ve cam cetvel okuyucuları kalıcı körleşir.
  • ❌ CNC kontrol panosundaki mikro devre kartlarında korozyon başlatır.
  • ❌ Tezgahın tamamen revizyona gitmesi gerekir: 3-4 hafta duruş.
FENİX FM-200 & NOVEC MİKRO SİSTEM
  • ✅ %100 Gaz Fazında Deşarj: Sıfır toz, sıfır kimyasal tortu, sıfır nem.
  • ✅ Lineer kızakları, spindle rulmanlarını ve optik cetvelleri çizmez.
  • ✅ İletken değildir: 400V elektrik aksamına zarar vermez.
  • ✅ 15 dakika havalandırılır, parça yenilenir ve derhal üretime dönülür.
TEKNİK SORULAR

Sıkça Sorulan Sorular (CNC Yangın Söndürme)

Hayır. Pnömatik polimer algılama hortumu, Fenix montaj mühendisleri tarafından tezgahın hareketli eksen limitleri (X, Y, Z eksen hareketleri) ve takım değiştirici (ATC) rotası milimetrik olarak taranarak özel paslanmaz kelepçelerle sabitlenir. Kesici takımlarla hiçbir temas riski oluşmaz.
Evet, %100 mekanik çalışır. Pnömatik polimer algılama hattı kendi içinde 15-18 bar azot basıncı barındırır. Yangın anında alev hortumu erittiğinde mekanik diferansiyel vana açılır; sistemin çalışması için harici şebeke veya akü elektriğine kesinlikle ihtiyaç yoktur.
Evet. Özellikle titanyum, alüminyum ve magnezyum talaşlı imalatında su bazlı soğutma sıvıları yüksek ısıda hidrojen gazı açığa çıkarabilir. Ayrıca takım kırılmasında bor yağının su fazı hızla buharlaşarak geriye yanıcı yağ konsantrasyonu bırakır. Bu nedenle modern CNC tezgahlarının tamamı kabin içi gazlı söndürme ile korunmalıdır.
Bir adet CNC tezgahının mekanik montajı, kabin içi hortum rotalaması ve CNC kontrol ünitesi E-Stop bağlantısı ortalama 2 - 3 saat sürer. Montaj planlaması fabrikanızın vardiya aralarında veya hafta sonu yapılarak üretim kaybı yaşanmaz.
Makineniz veya Panonuz İçin Keşif Randevusu Alın

Marmara OSB bölgelerine aynı gün yerinde mühendislik incelemesi.

Mühendislik Keşfi İsteyin 0212 618 07 01 ← Ana Sayfa
AYNI GÜN KEŞİF GÜZERGAHI

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Mühendislik Servis Ağı

OSB Keşif Randevusu Al
İkitelli OSB

İstanbul Avrupa — Talaşlı İmalat & Metal İşleme Hattı

Dudullu OSB & İMES

İstanbul Anadolu — Makine & Kalıpçılar Sanayi

Tuzla Birlik & Mermerciler OSB

Tuzla / Kocaeli Sınırı — Ağır Sanayi Hattı

Gebze GOSB & Dilovası İMES

Kocaeli — Otomotiv Yan Sanayi & Pres Hatları

Çerkezköy & Velimeşe OSB

Tekirdağ — Tekstil, Kimya & Jeneratör Fabrikaları

Bursa NOSAB & Nilüfer OSB

Bursa — Otomotiv Ana & Yan Sanayi CNC Parkurları

WhatsApp ile İletişimWhatsApp Hemen Ara